به دليل جايگاه ويژهاي كه كار در زندگي افراد دارد، همه حـق دارند كه محيط کار سالم و ايمني داشته باشـند. محيط كـار سـالم محيطـي اسـت كـه ضمن تأمين سلامت جسماني، سلامت روانی كاركنـان نيز در آن فراهم شود. بهداشت روانی در محیط کار یعنی مقاومت در مقابل پیدایش مشکلات روانی و اختلالات رفتاری در کارکنان سازمان و سالم سازی فضای روانی کار به طوریکه هیچ یک از کارکنان مجموعه به دلیل عوامل موجود در آن دچار اختلال روانی نشوند و از این که در آن مجموعه مشغول به کار هستند، احساس رضایت کنند و علاقهمند باشند کار خود را در آن جا ادامه دهند. یكي از موضوعات مرتبط با روانشناسي سلامت در محيط كار، فرسودگي شغلي است، بدیهی است که تفاوتهاي فردي افراد در میزان اين فرسودگي تاثیر دارد، به طوری که افراد شاغل حتي در شرايط كاري نسبتاً يكسان به يك ميزان از عوارض رواني-اجتمـاعي شغل خود آسيب نميبينند. فرسودگي شغلي بـه طـور مستقيم بر سلامت روان كاركنان تأثير دارد. بدیهی است پیشگیری از پیدایش مشکلات روانی بویژه فرسودگی شغلی در کارکنان و سالم سازی فضای روانی محل کار، در سلامت افراد در محیط کار بسیار اهمیت دارد.
محیط کار سالم به معنی حضور کارکنان و مدیران به طور فعال و کنار هم در یک محیط کار آرام و امن برای سلامت روان است که امنیت جسمی و ذهنی و رفاه مالی همه افراد، در آن تأمین شود. امروزه اسـترس شغلي يكي از علل مهم فشار و استرس در زندگی روزمره افراد به شمار ميرود، به طوری که فشار روانی بخش جداییناپذیر از زندگی حرفهای را تشکیل میدهد. فشـار رواني ناشي از شغل، باعث بروز نارضايتي فرد شـاغل و به نوبـه خـود، باعـث تـأثيرات منفـي بسـزايي در سـاير زمينههاي زندگي، اعم از اجتماعي و فردي و خـانوادگي شده، در نهایت فرسودگی شغلی به دنبال خواهد داشت. فرسودگی شغلی به تدریج غيرقابل تحمل شده و فرد را گوشهگیر و بیانگیزه نموده و با علائمي چون پرخاشگری و عصـبانيت، نااميـدي، دلسـردي، غيبت از كار و كـاهش احسـاس مسـئوليت بروز میکند. در صورتی که اگر فرد انگیزه کافی برای ارائه خدمت در شغل خود داشته باشد، خود را مکلف و موظف به انجام وظایف دانسته و نسبت به شغل و محل کار خود متعهد است.
عواملی که سلامت روان در محیط کار را به مخاطره میاندازد:
· عوامل فیزیکی محیط کار مانند میزان روشنایی، آلودگی صوتی، محیطهای بسیار گرم یا سرد و رنگآمیزی های نامناسب و...
· عوامل اجتماعی مانند نوع ارتباطات موجود در محیط کار، نفوذ و اعمال قدرت مدیر یا سایرین، شیوه ارتباطی و شخصیت کارکنان و...
· ساعات کاری روزانه مانند نوبتهای کاری متوالی در شبانهروز
· استرسهای شغلی و مواجهه با عوامل خطر شغلی مانند فشار کاری، تماس با مواد شیمایی پرخطر، تماس با بیماران پرخطر
· تبعیض، نقض حقوق افراد و برچسب زنی در محیط کار
· نداشتن امنیت شغلی و ترس از دست دادن شغل، نداشتن ارتقای شغلی، عدم مشارکت در کارهای تیمی و تمسخر یا قضاوت از سوی همکاران، میتواند آسیب جدی به سلامت روان فرد وارد کند.
مداخلات موثر در راستای ایجاد محیط کار سالم:
1- کاهش عوامل خطر مرتبط با کار: محیط کار نباید خطر جانی برای کارکنان ایجاد کند تا سلامت روان آنها نیز به خطر نیفتد.
2- توجه به مشکلات سلامت روان در کارکنان: لازمست علائم و نشانههای اختلالات روانشناختی در افراد مانند: پریشانی، اضطراب، گوشهگیری، غیبت مکرر از کار، فقدان انگیزه و انرژی برای انجام وظایف محوله، پرخاشگری، سوء مصرف مواد و.... شناسایی شده، برای رفع آن به فرد کمک شود.
3- پشتیبانی و حمایت از نظرات کارکنان: مشارکت دادن کارکنان در تصمیمگیری، موجب انتقال حس مدیریت و مسئولیتپذیری شده و به حفظ سلامت روان افراد در محیط کار کمک میکند.
4- برنامههای پیشرفت حرفهای کارکنان: شناخت نقاط قوت کارکنان و اعطای پاداش به آنها در ایجاد انگیزه کاری بسیار موثر است.
5- توجه به نیازهای کارکنان: درک نیازهای مادی و معنوی افراد و حمایت از آنان در این زمینهها برای حفظ سلامت روان کارکنان ضروری است.
6- روابط بین فردی: همکاری بین افراد در محیط کار و احساس ارزشمندی، از جمله عوامل موثر در حفظ سلامت روان است؛ صمیمیت، همدلی، گوش دادن و قضاوت نکردن همکاران، به افزایش سطح سلامت کارکنان در محیط کار کمک میکند.
7- حفظ تعادل میان کار و زندگی: زمانی که افراد احساس کنند وظایف و مسئولیتهایشان در محیط کار و خانواده با یکدیگر تداخل دارد، بین کار و زندگی خود احساس تعارض میکنند. این موضوع علاوه بر آسیب به کارکرد شخص در محیط کار و خانه، سلامت روانی فرد را به خطر انداخته، موجب کاهش کارایی، احساس درماندگی، کاهش رضایت و تعهد شغلی میشود.
8- رعایت مساوات در محیط کار: تبعیض، نقض حقوق دیگران و برچسبزنی در هر محیطی مانعی جدی برای داشتن سلامت روانی مناسب است. محیط کار نیز از این قاعده مستثنی نیست. تبعیض، زمینه ساز بروز بسیاری از مشکلات روانی است.
9- اصلاح و بهبود فرایندهای کاری: کم کردن کارهای اضافه و جلوگیری از دوباره کاری برای پیشگیری از فرسودگی شغلی موثر است.
برای سلامت خود در محیط کار:
ü در ساعات کاری قدری به ذهن خود استراحت دهید، نفس عمیق بکشید، از پشت میز بلند شده و قدری راه بروید، کمی با همکاران صحبت کنید، میوه بخورید و...
ü مهارت «نه گفتن» را بیاموزید و به درخواستهای غیرمنطقی محترمانه «نه» بگویید.
ü تلاش کنید در حد امکان کار را کمتر به خانه ببرید. در صورت نیاز باید زمان خاصی را به آن اختصاص دهید؛ برای مثال زمانی که فرزندان به خواب رفتند.
ü نسبت به تواناییهای خود واقعبین بوده، از خود انتظارات کمالگرایانه در انجام کارها نداشته باشید.
تعطیلات پایان هفته برای خود در نظر گرفته، برای آن برنامهریزی کنید
|
سلامت روان کارکنان در بحران
گرچه در بحرانها و در هنگام وقوع بلایا و حوادث، سلامت افراد در همه ابعاد از جمله سلامت روان آنان تهدید شده و در معرض خطر قرار میگیرد، اما برخی مشاغل بیشتر متاثر میگردند. شرایط کنونی و به دلیل همهگیری ویروس کووید 19 نیز از این قاعده مستثنی نیست. افرادی که در سیستم بهداشتی درمانی خدمت میکنند در این شرایط بیش از همه در معرض خطر هستند چرا که علاوه بر استرس ناشی از ابتلا به بیماری (که این افراد را بیش از سایرین تهدید میکند)، دوری از خانواده، شیفتهای کاری متوالی، محدودیت استفاده از مرخصی، مواجهه مکرر با فوت بیماران و ناراحتی ناشی از آن، مواجهه با برخوردهای پرخاشگرانه همراهان بیمار و دلایل متعدد دیگر، موجب خستگی و فرسودگی شغلی ایشان میشود. لذا توجه به سلامت روان این قشر از جامعه ضرورت ویژهای دارد.
راهکارهای ذیل میتواند در راستای بهبود وضعیت جسمی و روانی کارکنان درگیر با این بحران مفید باشد:
Ø غربالگری و ارزیابی وضعیت سلامت روانی کارکنان و اندیشیدن تمهیداتی برای موارد غربال مثبت
Ø پرهیز از برچسب زدن (در خصوص انتقال بیماری به دیگران) و انگزدایی از کارکنان بهداشت و درمان
Ø تغییر شرایط کاری به صورت دورهای
Ø تامین شرایط بهرهمندی از مرخصی
Ø قدردانی از عملکرد ایشان
مدیریت سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد
معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان
