زبان EN AR
+
اندازه قلم
-
رنگ
دانشگاه علوم پزشکی همدان
زبان FA EN AR

برنامه ها :

·        ايمن سازي و زنجيره سرما

·        مراقبت بيماريهاي قابل پيشگيري با واكسن

·        برنامه مبارزه با سل 

·        مراقبت بیماری ایدز و بیماریهای آمیزشی

·        مراقبت بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان

·        مراقبت بیماریهای منتقله از آب و غذا

·        مراقبت بیماریهای منتقله از بندپایان

·        مراقبت آنفلوانزا و بیماریهای تنفسی

·        مراقبت بهداشتی بین المللی IHR

·        مراقبت عفونت های بیمارستانی

اهمیت برنامه ها

یکی از مهمترین مسائل و مشکلات بهداشتی جوامع از دیرباز بیماریهای واگیر بوده است.   هزینه های درمان و مراقبت بیماران و همچنین بار اقتصادی ناشی از ابتلاء و مرگ و میر ناشی از بیماریها بسیار زیاد بوده و منابع مالی زیادی را به خود اختصاص می داد. با گسترش علم پزشکی و به خصوص طب پیشگیری و ساخته شدن واکسن ها و داروهای جدید پیشرفت های زیادی در زمینه مبارزه با این بیماریها حاصل شده است.

بيماريهاي مشمول مراقبت و گزارش دهي از كشوري  به كشور ديگر متفاوت است و معمولاً بيماريهايي كه تهديدي براي بهداشت عمومي محسوب شوند در اين ليست قرار مي گيرند. در اين ميان برخي از بيماريهامانند وبا، طاعون،تب زرد، تيفوس، تب راجعه شپشي،فلج اطفال،آبله و سارس  مشمول گزارش جهاني و مراقبت بين المللي هستند. البته در سالهاي اخير چند بيماري نيز به اين ليست اضافه شده است.

بقيه بيماريهاي تحت نظام مراقبت در دو گروه دسته بندي مي شوند:

بيماريهاي مشمول گزارش تلفني و فوري مانند: موارد مشكوك به  فلج شل حاد،سرخك، سندرم سرخجه مادرزادي،ديفتري،سياه سرفه ،كزاز نوزادي،مالاريا،حيوان گزيدگي،عوارض ايمنسازي فوري ، تب هاي خونريزي دهنده و..

بيماريهاي مشمول گزارش كتبي و غيرفوري مانند: سل ،ايدز،جذام،كزاز بالغين،تيفوييد،هپاتيت هاي ويروسي،بروسلوز، سالك و كالاآزار،تب راجعه كنه اي ،سياه زخم عوارض ايمنسازي غيرفوري و چند بيماري ديگر

برخي از بيماريهاي ذكر  شده به طور كامل در سيستم شبكه بهداشتي درماني ادغام شده بدين معني است كه كليه خدمات تشخيص، پيشگيري و درمان بيماري و تأمين داروهاي مورد نياز به صورت رايگان انجام مي شود مانند بيماري سل، ایدز، مالاریا- 

برخي ديگر به صورت كامل ادغام نشده اند و خدماتي مانند آموزش بهداشت، پيگيري بيمار،كنترل بيماري، هماهنگي هاي بين بخشي جهت تسهيل امور درمان و بستري بيمار توسط سيستم بهداشتي درماني انجام شده و بقيه موارد مانند تأمين دارو و درمان توسط خود بيمار انجام مي شود مانند بيماري بروسلوز(تب مالت)

با توجه به اقدامات مناسب در هر سه مرحله  پیشگیری ( پیشگیری نوع اول،دوم و سوم ) که سبب گردیده است ، اكثر بیماریهای واگیر دار کنترل و شاخص هاي مربوطه ارتقاء یابد .  بيماريهاي مانند مالاريا ، سل ، تيفوييد،وبا ، آلودگي شپشي ، بيماريهاي قارچي و غيره كه زماني در كشور ما بيداد مي كرد و باعث مرگ و مير ، از كارافتادگي و خسارت هاي ديگر مي شد خوشبختانه در حال حاضر يا اصلاً ديده نمي شوند و يا به حدي كم شده كه ديگر تهديدي براي سلامت جامعه به شمار نمي روند. از طرفي متأسفانه در سالهاي اخير با بروز بيماريهاي نوپديد و يازپديد مشكلات ديگري در زمينه كنترل بيماريها در كشور به تبع ساير كشورها به وجود آمده است. بيماريهايي مانند ايدز، آنفلوانزاي جديد، هپاتيت هاي ويروسي، و .. سلامت عمومي را تهديد مي كنند.

و اما در خصوص ايمنسازي- طبق بررسی­های انجام شده در اوایل پیروزی انقلاب، حداکثر پوشش ایمن­سازی کودکان، 30 درصد و ایمن­سازی زنان باردار علیه کزاز 7/3 درصد بود. از سال 1363 تلاش برای تقویت ایمن­سازی کودکان با محوریت تقویت تولید داخلی واکسن آغاز گردید و برنامه توسعه ایمن­سازی (EPI) از سال 1364 رسما به عنوان یک جزء اساسی از فعالیت­های خدمات بهداشتی اولیه آغاز شد حاصل تلاش­هاي انجام شده افزایش پوشش ایمن­سازی کودکان زیر یک سال کشور به بیش از 90 درصد در سال 1369 و بالای 95 درصد در سال 1375 بود. در حال حاضر کلیه کودکان کشور علیه بیماری­های دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال، سرخک، سرخجه، اوریون، سل و هپاتیت B واکسینه می­شوند.  وميزان پوشش ايمن سازي بيش از 98% مي باشد. 

 

آدرس معاونت بهداشتی همدان
نظرسنجی
آمار بازدید روزانه و کل
تعداد بازدیدکنندگان امروز 128
تعداد کل بازدیدکنندگان تا امروز 98725
تعداد کاربران بر خط 1